Isnin, 22 Julai 2019

SASA DAN HARUM DENGAN DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY

Assalamualaikum semua.

Saya doakan semua sihat-sihat dan baik-baik belaka ya. Siapa di sini yang punya ramai anak lelaki macam saya? Saya ada 3 orang anak bujang berusia 10, 8 dan 6 tahun. Di usia mereka sekarang, sudah pandai menjaga penampilan diri ya. Pagi-pagi sebelum pergi sekolah bukan main bersiap. Anak sulung saya, kalau rambutnya sudah disikat, janganlah nak pergi sentuh kepala atau rambutnya. Alamatnya muncung panjang sedepa nanti, marah kerana takut rambutnya nanti dah tak handsome.

Tapi itulah.. Selalunya pagi-pagi memang smart habis. Tapi bila dah sampai waktu balik sekolah.. herm masing-masing sudah comot dan berpeluh. Tahu sajalah budak lelaki! Sentiasa aktif berlari ke sana ke sini. Semua benda nak menang. Semua benda nak berlumba.

Dashing Deo + Perfume Body Spray


Jadi hari ni saya nak memperkenalkan produk wangian daripada Dashing; Dashing Deo + Perfume Body Spray. Barulah anak-anak dan suami kita kekal wangi dan segar sepanjang hari.

Dashing Deo + Perfume Body Spray


Hanya 1 Produk Untuk 2 Fungsi!!


Menggunakan dua produk bagi memastikan jejaka tampil berbau hebat dan segar sebenarnya amat mencabar! Ini kerana, adalah mustahil untuk mencari minyak wangi yang harumannya sepadan atau boleh digabung dengan haruman dari semburan deodoran yang bertujuan untuk mengatasi masalah bau badan sahaja.

Minyak wangi sememangnya lebih mahal, sebab itu sesetengah lelaki hanya menggunakan satu produk sahaja iaitu semburan deodoran untuk mencegah bau badan. Mereka tidak menggunakan minyak wangi untuk haruman hebat sebab kos minyak wangi yang lebih tinggi. Pastinya lebih bagus dan senang jika mempunyai semuanya dalam satu! Ringkas, mudah, dan cepat, itulah mantra seorang lelaki.

Sebagai peneraju dalam pasaran kelengkapan penjagaan diri lelaki. DASHING memahami sepenuhnya keperluan lelaki dan untuk memberikan penyelesaian muktamad, DASHING melancarkan Semburan Badan DEO + PERFUME! Pertama dari DASHING, satu produk untuk tampil berbau hebat dan segar sepanjang hari.

Model Dashing hihi

Gabungan Mantap 2 dalam 1


Produk DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY yang baru dilancarkan ini menggabungkan kedua-dua manfaat deodoran dan minyak wangi dalam SATU botol! Jadi ia memudahkan dan juga menjimatkan masa. Kalau tak kena pakai 2 kali dan juga kalau nak travel kena bawa 2 produk. Nampaknya DASHING sudah menyelesaikan masalah ini!

Dirumus dengan wangian DASHING Eau De Toilette, ia memberikan haruman maskulin tahan lama untuk memastikan si lelaki berbau hebat sepanjang hari. Dengan agen anti-bau dan anti-bakteria, DEO + PERFUME baharu ini berkesan memberikan perlindungan 24 jam terhadap bau badan. Biasanya semburan deodoran hanya boleh bertahan dalam 2 ke 3 minggu, manakala DASHING DEO + PERFUME baharu ini berada dalam liga tersendiri. Formulanya adalah 100% deodoran. Ia amat menjimatkan dan dapat bertahan lama kerana satu botol boleh meyembur sehingga 880 semburan, oleh itu tahan sehingga 146 hari! Ini bermakna satu botol mampu bertahan sehingga 5 BULAN!

Kaum lelaki kini boleh menikmati semua manfaat DASHING DEO +PERFUME BODY SPRAY yang datang dalam pek bersaiz 120ml. Dengan reka bentuk ringkas dan menawan, pastinya mudah untuk di bawa kemana sahaja anda pergi.

Penuh gaya mutu keunggulan..


4 Variasi DASHING DEO + PERFUME BODY SRAY

DASHING DEO + PERFUME BODY SRAY kini hadir dalam variasi:

HATTRICK

Abang Haris bersama Dashing Hatrick dan Ultimate Kick



Jaringan kemenangan lelaki DASHING. Wangian Hattrick sememangnya memberikan semangat untuk terus mara ke jaringan gol. Hattrick terhasil dari percikan gabungan haruman unik epal dan kesegaran sitrus, bersulamkan nota bunga dan calitan amber.

ULTIMATE KICK


Inilah wangian sebenar sang juara. Ultimate Kick menyerlahkan personaliti sofistikated dari dalam diri dan kehidupan seorang lelaki moden. Wangian Ultimate Kick menampilkan haruman musim panas dengan gabungan lemon, diperhebat dengan kesegaran buah pelaga dan diadun dengan nota asas dari vanilla dan musky.

SPEED

Abang Haikal bersama Dashing Speed



Buat lelaki yang sentiasa bersedia untuk menghadapi cabaran dengan bauan segar dan bersemangat. Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah-buahan dan diperhebat dengan lapisan nota musky.

HITMAN


Hadi bersama Dashing Hitman



Hitman direka khusus buat lelaki aktif dan sporty yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikan wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.


Nak Dapatkan DASHING DEO + BODY SPRAY Sekarang? DASHING DEO + BODY SPRAY hadir dalam botol semburan pam bersaiz 120ml pada RM12.20.  Harga yang mampu milik bukan?? Produk ini boleh didapati di seluruh negara termasuk pasaraya utama, pasaraya hyper serta platform belian atas talian.

Untuk maklumat lanjut berkenaan DASHING sila layari laman Facebook DASHING di:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Dashing.MY/
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/dashing_my/

---------------------------

PRUBSN TAKAFUL/ PUBLIC MUTUAL/ KELAS BAHASA JEPUN 012-2961984 (SITI) 012-7645998 (HAFIDZ) siti.sharini@gmail.com

Isnin, 1 Julai 2019

KELAS BAHASA JEPUN IPOH STATION 18


Assalamualaikum semua.

Anda semua masih beraya ke tu? Sedar tak sedar, Syawal pun semakin hampir melabuhkan tirainya. Saya doakan anda semua melalui Ramdhan dan Syawal dengan penuh keberkatatan dan kebaikan tahun ini. Mudah-mudahan bertemu lagi kita dengan Ramdhan yang akan datang. Insha'Allah.

Lama saya tak menulis dalam blog ini. Alhamdulillah kehidupan berjalan dengan baik dengan limpah rahmatNya. Tidaklah mewah tapi cukuplah membahagiakan. Sesungguhnya bahagia itu letaknya pada hati. Saya pun masih belajar dan terus belajar bagaimana untuk sentiasa bahagia walau sesekali uijan datang melanda. Kata orang ujian itu datang kerana kasih sayang Allah pada kita, supaya kita sentiasa ingat padaNya. 

Kali ini izinkanlah saya beritahu sedikit perkembangan kelas Bahasa Jepun yang saya dan suami kendalikan bertempat di Station 18, Ipoh (deret Mee Rebus Ramli). Alhamdulillah permintaan meningkat. Setakat ini kami kendalikan 2 sesi kelas iaitu pada hari Ahad pukul 8:30 pagi dan sesi kedua pada pukul 10:30 pagi. Target waktu kelas adalah sejam, seminggu sekali. Cuma kebiasaannya akan drag juga masa dalam setengah jam.

Siti Sensei. Peace :))



Sedikit penerangan mengenai kelas kami.. Kelas fokus kepada pertuturan bagi potential pelajar ataupun profesional untuk berinteraksi dalam bahasa Jepun. Pelajar yang ada sekarang terdiri daripada pelbagai latar belakang. Ada yang baru habis belajar sekolah menengah, ada yang sedang bekerja, ada juga pelajar-pelajar yang menunggu kemasukan UPU. Alhamdulillah pelajar-pelajar pun semua yangb baik-baik, comel-comel belaka hihi.


Kelas pukul 10:30 pagi tu adalah kelas batch pertama. Silibus mereka sudah agak advanced, minggu depan kami akan upgrade ke buku teks yang kedua. Kelas 8:30 pagi merupakan batch kedua, dan silibus masih di peringkat awal. Kami juga sedang membuka pengambilan untuk batch ketiga. Kelas dijangkakan akan dibuat pada sebelah malam hari Rabu, pukul 8:30 malam setiap minggu. Jika ada yang berminat, boleh hubungi kami nanti ya.

Suka juga untuk saya kongsikan minggu lepas saya hadir ke satu mesyuarat pemegang saham, bertugas sebagai penterjemah bahasa Jepun-Inggeris. Alhamdulillah dipermudahkan urusan dan dilancarkan pertuturan. Malam sebelum pergi tu "kinchou' (nervous) juga sampai tak boleh tidur! Sepanjang 4 tahun bekerja dengan syarikat sekarang ni sebenarnya setiap tahun paling kurang 2-3 kali saya hadir mesyuarat tu. Setiap kali tu jugalah nervous sebab orang yang saya nak jumpa tu semua berpangkat tinggi dan termasuk orang Eropah. Tapi Alhamdulillah sekarang dah kurang nervous dah hehe. Yang pasti saya pun kena teruskan belajar dan belajar lagi. Barulah yakin untuk mengajar pula kan. Doa-doakanlah ya.

Baiklah setakat ini dahulu tulisan saya untuk hari ini. Doumo arigatou ne=)



PUBLIC MUTUAL/ KELAS BAHASA JEPUN 012-2961984 (SITI) 
PRUBSN TAKAFUL 012-7645998 (HAFIDZ)

Sabtu, 30 Mac 2019

BAWA PELANCONGJEPUN JALAN-JALAN DI IPOH



Assalamualaikum semua.

Bulan lepas ada tour company minta tolong saya untuk jadi translator dan guide pelancong dari Jepun. Memandangkan jadual saya pun mengizinkan, saya pun bersetuju. Cuma kelas bahasa Jepun pada hari Ahad tu, suami saya yang cover kan untuk saya. 

Program perjalanan dua hari Sabtu dan Ahad merangkumi Taiping, Kuala Kangsar dan Ipoh. Antara tempat yang kami pergi adalah:
  1. Pulau Orang Utan, Bukit Merah.
  2. Kuala Sepetang
  3. Muzium Taiping
  4. Taman Tasik Taiping
  5. Kilang Kopi Anton, Taiping
  6. Kawasan Istana dan Masjid Kuala Kangsar
  7. Stesen Keretapi Ipoh
  8. Concubine Road
  9. Han Chin Pet Soo Museum (Muzium Lombong Bijih Timah)
  10. Pamelo Garden (Limau Bali)
  11. Gua Kek Lok Tong
Memang satu pengalaman baru buat saya. Saya sendiri yang excited sebab ada tempat-tempat tu saya sendiri tak pernah pergi. Hehe. Alhamdulillah urusan pun dipermudahkan. Orang-orang Jepun yang datang tu pun baik-baik semua. 

Sedikit update berkenaan kelas Bahasa Jepun. Pengambilan untuk batch kedua sedang berlangsung. Kelas akan mula 7hb April, Ahad 8:30 pagi. Siapa nak datang preview esok percuma ya. Contact nombor di bawah ya. 

Banyak kelebihan bila kita boleh bertutur bahasa asing ni. Best tau. Mungkin saya akan ceritakan lagi nanti ya. 

Terima kasih kerana membaca blog saya!
















PRUBSN TAKAFUL/ PUBLIC MUTUAL/ KELAS BAHASA JEPUN 012-2961984 (SITI) 012-7645998 (HAFIDZ) siti.sharini@gmail.com

Selasa, 26 Februari 2019

THE ALCHEMIST


Salam semua,

Saya ada banyak nak cerita berkenaan kelas Bahasa Jepun dan pengalaman saya bawa pelancong dari Jepun jalan-jalan sebagai tourist guide. Memandangkan masa tak berapa mengizinkan, lain kali saya cerita ya.

Hari ni saya nak kongsikan tentang satu buku yang saya baru habis baca bertajuk The Alchemist. Cerita tentang seorang pengembala biri-biri dari Sepanyol yang mengembara demi mencapai impian, mencari takdir. Seronok sangat baca buku ni! You should try too ok. Saya baca guna apps AnyBook, boleh cari dekat playstore. Percuma saja.

Saya dari kecil memang suka membaca. Sampai baru-baru ni mak saya pun komplen. Katanya saya dari kecil dulu tak boleh buat kawan bersembang. Menghadap buku saja. Membosankan katanya. Haha.. Maaflah. Saya pun tak perasan kalau mak saya tak cakap. Dah tua ni baru tau oo mak saya tak puas hati dengan perangai saya rupanya haha. Dipanggilnya saya kura-kura sebab sentiasa galas beg berisi buku. Sabar je lah.

Anyhow, seronok rasanya dapat baca buku setelah lama meninggalkan hobi ni kerana kekangan masa. But come to think of it, sebenarnya masa banyak je dihabiskan dengan scroll FB lah IG lah. Jadi saya berjanji pada diri sendiri untuk kurangkan masa di media sosial, lebihkan membaca apa yang buat saya rasa content (puas). 

Cuma tu lah, saya rasa lebih baik kalau dapat baca buku betul-betul instead of baca dari phone. Barulah boleh tunjuk contoh yang baik untuk anak-anak kan. Kalau tak nanti anak ingat mama asyik main phone je. Nanti saya nak cuba pergi kedai yang jual buku terpakai Novel Hut namanya, dekat Ipoh. Tengok apa ada di sana. Kalau saya pergi nanti saya kongsi kan ya.

Oklah setakat di sini. Di bawah saya kongsikan artikel yang diambil daripada blog penulis buku The Alchemist sendiri iaitu Paulo Coelho. Happy reading!


10 Powerful Life Lessons from The Alchemist

by Thai Nguyen Huffington Post
The Alchemist by Paulo Coelho is one of the best-selling books in history. The story of Santiago, the shepherd boy on a journey to realize his “Personal Legend” has inspired people all over the world to live their dreams.
Here are ten of the most popular passages and lessons to apply to your life:

1. Fear is a bigger obstacle than the obstacle itself
“Tell your heart that the fear of suffering is worse than the suffering itself. And that no heart has ever suffered when it goes in search of its dreams, because every second of the search is a second’s encounter with God and with eternity.”
Any new pursuit requires entering uncharted territory — that’s scary. But with any great risk comes great reward. The experiences you gain in pursuing your dream will make it all worthwhile.

2. What is “true” will always endure
“If what one finds is made of pure matter, it will never spoil. And one can always come back. If what you had found was only a moment of light, like the explosion of a star, you would find nothing on your return.”
Truth cannot be veiled by smoke and mirrors — it will always stand firm. When you’re searching for the “right” decision, it will be the one that withstands the tests of time and the weight of scrutiny.

3. Break the monotony
“When each day is the same as the next, it’s because people fail to recognize the good things that happen in their lives every day that the sun rises.”
Gratitude is the practice of finding the good in each day. Life can easily become stagnant, mundane, and monotonous, but that changes depending on what we choose to see. There’s always a silver lining, if you look for it.

4. Embrace the present
“Because I don’t live in either my past or my future. I’m interested only in the present. If you can concentrate always on the present, you’ll be a happy man.”
There’s no point dwelling in the past and letting it define you, nor getting lost and anxious about the future. But in the present moment, you’re in the field of possibility — how you engage with the present moment will direct your life.

5. Your success has a ripple-effect
“That’s what alchemists do. They show that, when we strive to become better than we are, everything around us becomes better, too.”
Growth, change, and evolution are weaved into the fabric of reality. Becoming a better version of yourself creates a ripple effect that benefits everything around you: your lifestyle, your family, your friends, your community.

6. Make the decision
“When someone makes a decision, he is really diving into a strong current that will carry him to places he has never dreamed of when he first made the decision.”
It’s easy to get overwhelmed by the unknowns and finer details of your dreams. Actions will flow out of having confidence in your decision; sitting on the fence will get you nowhere.

7. Be unrealistic
“I see the world in terms of what I would like to see happen, not what actually does.”
Some of the greatest inventions would not have happened if people chose to accept the world as it is. Great achievements and innovations begin with a mindset that ignores the impossible.

8. Keep getting back up
“The secret of life, though, is to fall seven times and to get up eight times.”
Because the eighth time could be your breakthrough. Some of the greatest novels in history were published after receiving hundreds of rejections. Thankfully, those authors never gave up.

9. Focus on your own journey
“If someone isn’t what others want them to be, the others become angry. Everyone seems to have a clear idea of how other people should lead their lives, but none about his or her own.”
It’s easy to be influenced by others, but you’ll be miserable if you end up living someone else’s life. There’s nothing wrong with taking advice and learning from others, but make sure it aligns with your desires and passions.

10. Always take action
“There is only one way to learn. It’s through action.”
You can study, read, and listen until you turn blue in the face, but the full experience is when you take action, and let the rubber meet the road. Once you’re done aiming, pull the trigger.





PRUBSN TAKAFUL/ PUBLIC MUTUAL/ KELAS BAHASA JEPUN
012-2961984 (SITI) 
012-7645998 (HAFIDZ) 
siti.sharini@gmail.com

Ahad, 3 Februari 2019

TIPS MENYIMPAN - 1





Salam semua,

Esok anda semua kerja atau cuti ya? Atau sudah siap sedia nak beraya di kampung? =D Alhamdulillah saya kerja. Syukurilah nikmat kerja yang kita ada ya. Jangan malas-malas bekerja. Siapa tau mungkin ramai sebenarnya yang nak sangat bekerja tapi masih belum dikurniakan rezeki pekerjaan yang tetap kan. Jadi kita yang ada kerja ni, cubalah bekerja seikhlas mungkin. InshaAllah besar ganjarannya.

Dalam kita bekerja demi sesuap nasi (ewah) setiap bulan, janganlah lupa untuk menyimpan ya. Syabas jika anda sudah mula menyimpan dengan tetap setiap bulan. Kepada anda yang belum, bolehlah dimulakan dari sekarang ya. Jumlah menyimpan yang disarankan adalah 10% daripada gaji. Jika gaji anda RM3,000, maka simpanlah paling kurang RM300. Ini adalah kaedah pengurusan kewangan yang paling asas ya kawan-kawan.

MENYIMPAN SECARA AUTOMATIK

  1. Jumlah menyimpan yang disarankan adalah 10% daripada gaji. Jika gaji anda RM3,000, maka simpanlah paling kurang RM300. Tapi jika anda memang tak pernah menyimpan dan komitmen bulanan (hutang/perbelanjaan tetap) sudah pun tinggi, maka bolehlah dimulakan dengan sedikit dahulu. 8% ke 5% ke 3%. Yang penting, simpan demi pengurusan kewangan yang baik.
  2. Kawal perbelanjaan. Cuba anda kenal pasti perbelanjaan anda setiap bulan. Ada tak yang sebenarnya tak perlu atau boleh dikurangkan? Contohnya kalau anda penggemar kopi Starbucks dan membeli kopi mahal 3 kali seminggu, mungkin boleh dikurangkan kepada sekali seminggu dan digantikan dengan kopi biasa. 
  3. Fikir dulu sebelum beli. Ini masalah orang perempuan ni. Hehe. Memang azalinya bila pergi shopping tu rasa macam eh! itu nak beli ini nak beli! eh! semua nak belilah! Cuba ambil tempoh bertenang. Beri masa pada diri sendiri 24 jam ke 48 jam ke. Selalunya rasa nak beli tu akan berkurang ataupun kita dapat mencapai tahap rasional yang sebenarnya barang tu kita tak perlu pun! Macam saya semenjak dua menjak ni Alhamdulillah dah kurang sangat keinginan nak membeli melainkan bila betul-betul perlu sahaja. Kalau tak kuat iman, ini yang paling sukar dalam pengurusan kewangan ni.
  4. Jika nak kaedah menyimpan yang paling berkesan adalah dengan cara menyimpan secara automatik! Bagaimana caranya? Paling mudah adalah dengan buat potongan gaji, terus masuk ke Tabung Haji misalnya. Simpan dahulu sebelum berbelanja. Jadi kita akan belanja mengikut baki yang ada setelah menyimpan. Kita pun tak perlu risau terlupa simpan. Inilah kaedah pengurusan kewangan secara automatik!
  5. Zakat dan sedekah. Dalam rezeki kita kan ada hak orang lain juga. Selain daripada berbelanja, nafkah untuk keluarga dan menyimpan, kenalah bayar zakat dan bersedekah juga. InshaAllah lebih berkat gaji kita. Islam itu kan indah, dah diajar kaedah pengurusan kewangan yang paling baik untuk kita.


Sekian sahaja untuk kali ini ya. Semoga bermanfaat.

PRUBSN TAKAFUL/ PUBLIC MUTUAL/ KELAS BAHASA JEPUN
012-2961984 (SITI) 012-7645998 (HAFIDZ)

Rabu, 16 Januari 2019

TEMPAT MAKAN IPOH



Salam semua,

Hari ni saya nak kongsikan tempat makan di Ipoh yang saya selalu pergi makan di Ipoh. Ada hari yang gantung periuk atau saja nak bawa anak-anak makan di luar selain dari Tesco hehe.

1. Roti Goyang Temiang 

Ini bukan nama kedai, tapi nama menu favourite hehe. Kedai ni kedai favourite mak saya bila breakfast. Tempat dia dekat tepi lombong sebaris dengan Jabatan Saliran tu. Seberang sungai tu Kuala Pari. Kalau lalu nak pergi Ipoh, mesti singgah. Selain dari set roti telur goyang, ada pelbagai juadah lain pun ada. Nasi lemak, mi kicap, mi kari, masakan panas pun ada.

Roti Goyang Temiang

2. Johan Classic

Kedai Siam kegemaran kami sekeluarga haha. Menu dia macam-macam lah. Macam kedai siam biasa tu haha. Tapi yang specialnya ada banyak jenis kerabu kot. Pulut mangga pun ada. Kadang ada pulut durian. Ni kalau hari malas masak, selalu tuju ke sini je. Harga pun berpatutan.

Johan Classic

3. Warung Seri Timur

Kedai ni memang best! Bagi yang minat dengan makanan Kelantan mari lah ke sini. Ada nasi dagang, nasi kerabu, laksam, nasi lemak. Yang paling best ada akok. Walaupun saya orang Terengganu, tapi bolehlah buat lepas rindu kat makanan Pantai Timur. Kalau weekend ni memang penuhhhh sokmo lah. Baik you all pergi awal. Nanti nasi dagang habis!


Warung Seri Timur
Nasi kerabu sedap!


Akok pun sedap!

4. Rojak N Cendol Padang Ipoh 

Weekend kadang-kadang datang sini. Anak yang sulung tu memang peminat tegar rojak. Lepas makan kita kurangkan kalori di Padang Ipoh hehe.

Rojak N Cendol Padang Ipoh

Rojak Padang Ipoh

ABC special satu!







5. Bosskur Corner

Kedai ni dikendalikan oleh sepupu suami saya dan partnernya. Tempat dekat je dengan Padang Ipoh juga. Macam-macam ada dalam ni, style food court. Ada nasi briyani, nasi ayam itik, masakan panas, aneka mi. Cake pun ada!

Image may contain: 1 person, indoor


Image may contain: dessert and food


Sampai di sini dulu. Ada kesempatan moh ler singgah ye!


PRUBSN TAKAFUL/ PUBLIC MUTUAL/ KELAS BAHASA JEPUN
012-2961984 (SITI)
012-7645998 (HAFIDZ)
siti.sharini@gmail.com

Selasa, 15 Januari 2019

MARI BELAJAR BAHASA JEPUN DI IPOH



Salam semua..

Tahun ini ada beberapa cabaran baru yang saya sahut. Antaranya ialah dengan mula mengajar Bahasa Jepun setelah sekian lama saya dan suami berangan nak berbuat demikian.

Minna de oide!


Biar saya ceritakan serba sedikit latar belakang penubuhan kelas ini ya. Kelas kami beroperasi di Station 18, Ipoh di bawah nama AKH Synergy & Training Centre Ipoh. Syarikat AKH dibuka oleh suami dan 2 orang lagi rakannya. Selain daripada kelas Bahasa Jepun, program utama ada menyediakan Latihan Pengendalian Makanan.

Hafidz Sensei

Latihan Pengendalian Makanan adalah mengikut permintaan daripada peserta. Setakat ini kelas Bahasa Jepun adalah pada hari Ahad pukul 1030-1130 pagi. Kelas seminggu sekali, dengan yuran bulanan RM70. Bayaran pendaftaran sekali sahaja RM30. 

Objektif utama kelas kami adalah supaya pelajar dapat bertutur asas bahasa Jepun dengan target waktu pembelajaran selama 90 jam. 

Belajar betul-betul tau!

Di sini, saya ceritakan sedikit pengalaman dan kelayakan saya dalam bahasa Jepun ya. Saya pernah tinggal di Jepun selama lebih kurang 8 tahun. Saya belajar Engineering dan pernah bekerja tetap juga di sana. Selain itu saya buat pelbagai kerja separuh masa sewaktu di sana. Salah satu daripadanya adalah sebagai tenaga pengajar Bahasa Malaysia kepada orang-orang Jepun. Malah salah seorang pelajar saya adalah pelajar tahap Master dalam bidang Bahasa Malaysia. Saya juga mempunyai sijil Japanese Language Profiency Test (JLPT) tahap 1. 

Selain daripada mengikut silibus pembelajaran setiap minggu, kami juga ambil sedikit masa untuk berkongsi tentang kebudayaan Jepun, pengalaman kami dan lain-lain pengetahuan am mengenai negara Jepun. Setakat ini kelas baru berlangsung sebanyak 2 sesi dan kami mengalu-alukan sesiapa yang berminat untuk menyertai kelas kami. Boleh hubungi nombor di bawah ya.

Baik setakat ini saja untuk hari ini. Arigatou ne!

Tempat kami.


KELAS BAHASA JEPUN/PUBLIC MUTUAL/PRUBSN
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Selasa, 8 Januari 2019

KADAR DIVIDEN ASNB 2018


Salam semua,

Sebagai rakyat Malaysia bumiputera saya rasa sangat bertuah sebab kita ada banyak pilihan ruang pelaburan yang dijamin oleh kerajaan. Kebanyakan orang yang sudah bekerja saya rasa pasti ada membuka akaun Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) dan Tabung Haji kan.


Kalau nak tau, boss saya yang Jepun tu pun jelous tau dengan kita. Sebab kata dia kadar dividen Tabung Haji tu pun sebenarnya sangat tinggi dan yang paling penting risikonya sangat rendah. Kalau boleh, dia pun nak menyimpan dengan Tabung Haji katanya!

Hari ini saya nak kongsikan kadar agihan dividen ASNB bagi simpanan tahun 2018 yang telah diumumkan pada 21 Disember 2018. Iaitu total sebanyak RM 7 sen seunit. Yang ada buat simpanan ASB. anda semua semua dah pergi cek baki akaun ke?


Saya? Saya tak cek pun. Sebab tak ada duit dalam tu he he.. Saya baru ingat nak mula menyimpan balik dalam ASB ni. Saya berhasrat untuk register online, jadi lebih mudah untuk semak penyata dan buat sebarang transaksi tanpa perlu beratur di Pejabat Pos.


Bagi agihan Tabung Haji dan KWSP pula dijangkakan akan diumumkan pada pertengahan Februari atau Mac 2018. Sama-sama kita nantikan ya.

Bagi yang belum mulakan menyimpan, mulakanlah. Sedikit dulu pun tak apa. Jika anda nak merancang kewangan dengan lebih tepat dan jitu, eloklah jika awak semua mendapatkan nasihat daripada perunding kewangan anda.

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Isnin, 7 Januari 2019

5S DAN MINIMALISM


Salam semua,

Sejak beberapa minggu ni saya mula mengemas rumah yang sudah sekian lama tak berkemas-kemas. Mulakan dengan buang barang-barang dan baju-baju yang tak sudah tak perlu lagi. Siapa yang familiar dengan konsep 5S yang sinonim dengan masyarakat Jepun pasti tau kan. Kalau di kilang berorientasikan Jepun ni lagi lah. Hari-hari sebut 5S je haha..


5s Methodology and lean production

Dalam proses decluttering atau membuang barang-barang yang dah tak guna ni memang memerlukan hati yang kental kalau anda memang jenis yang susah nak buang barang. Suami saya memang tak boleh. Semua nak disimpannya. Sentimental value katanya.

Dengan lambakan barang yang semakin banyak, lama-lama semakin semak dan ruang yang ada tak dapat digunakan sebaiknya (not fully utilized). Jadi sebelum memulakan sistem pengurusan dan arragement barang-barang, adalah penting untuk kita segregate kan mana yang perlu, mana yang tak. yang tak perlu tu, bahagikan lagi untuk terus buang atau donate atau jual semula.

Saya pun buat sedikit demi sedikit, itupun dah sakit pinggang haha. Sempena tahun baru, naklah rumah yang lebih kemas dan sistematik. Anak-anak pun semakin membesar. Memerlukan environment yang lebih kondusif untuk sesi pembelajaran yang lebih baik kan.

Di Jepun juga terkenal dengan konsep MINIMALISM. Iaitu punyai barang sesedikit yang boleh untuk mengelakkan pembaziran, kesepahan dan juga lebih baik untuk alam sekitar. Awak semua bolehlah cari dekat google nanti ya. Minimalism juga satu langkah penjimatan yang sangat baik. Kita cuma beli atau ambil barang yang kita betu-betul perlu saja.

Sebenarnya dalam Islam pun dah ajar semua ni kan. BERSEDERHANA, ZUHUD. Islam tu kan indah. Islam dah ajar yang terbaik dalam setiap aspek kehidupan supaya kita menjalani kehidupan yang mampan dunia akhirat gitu.

Jadi rumah pun tak banyak barang, senang kemas dan dapat ketenangan fikiran kan. Kalau tengok rumah orang mengamalkan konsep ni, memang lapang sahaja rumah tanpa perabot-perabot yang berlebihan. Saya memang suka konsep macam ni, maklumlah malas nak kemas haha..

Baiklah setakat di sini sahaja untuk hari ini. Harapnya informasi ini dapat memberi manfaat buat kita InshaAllah amin..


Image result for minimalist

Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998

Khamis, 3 Januari 2019

2019



Salam semua.

Selamat Tahun Baru 2019!! Alhamdulillah dengan nikmat dan limpah kurnia-Nya masih lagi bernafas di muka bumi ni dengan kesihatan yang baik. Anak-anak dan keluarga semua pun baik-baik. Syukur Alhamdulillah.

Macam mana dengan setahun 2018 semua? Disimpulkan saya rasa semuanya baik-baik saja. Banyak benda yang berlaku tapi yang penting pengakhirannya baik.

2 anak lelaki saya berjaya dikhatankan. Alhamdulillah! Pencapaian di sekolah pun Alhamdulillah baik-baik semua. 2 orang tu dapat merasa naik pentas ambik anugerah. Syukur sangat.

Sebelum berkhatan sempat saya bawa anak-anak ke MAPS dan jalan-jalan seminggu di Penang. Balik dari Penang, terus majlis kecil-kecilan sempena khatan dan akikah anak saudara. Bila dah khatan tu, berehat sajalah mereka di rumah.

Saya pula yang penuh dengan aktiviti company di hujung tahun. Bermula dengan training dan exam Scheduled Waste competent person di Penang. Lepas tu event bersama ahli kelab sukan di Lost World of Tambun. Penutup 2018 dengan annual dinner di Casuarina Meru.

Memang berkejaran ke sana ke sini. Dengan event yang padat, jemputan kenduri dan acara mencari persiapan sekolah anak-anak. Tak cukup nafas mama dibuatnya. Penat tapi seronok dan puas hati dapat laksanakan semua aktiviti yang dirancang.

Azam tahun baru saya tahun ni simple saja, iaitu SABAR. Kenapa sabar? Sabar bukan sahaja bila diuji. Sabar merangkumi seluruh aspek kehidupan. Sabar dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai hamba-Nya, isteri, ibu, anak, pekerja. Sabar dalam berdoa dan meminta. Sabar dengan menahan diri dari bermalas-malasan. Sabar dalam berusaha untuk mencapai setiap yang dihajati. InshaAllah. Semoga istiqomah dan semoga diberkati dan diredhaiNya. Apapun, hidup harus terus maju ke hadapan ya kawan-kawan? Azam you all semua pula macam mana?

Cukuplah saya menulis sampai di sini. Saya belanja serba sedikit gambar sepanjang tahun 2018 ya=)

Majlis Kahwin Haziq, April 2018.

Hari Raya Aidilfitri 2018

Menara Kuala Lumpur
Training ISO di KL

Malaysian wedding
Kenduri kahwin sepupu belah suami di Kuala Kangsar

Bayar saman trafik dekat DBI beratur 6 jam!

Raya Haji 2018

Sukan sempena sambutan Hari Merdeka Tabika Kemas

SUKMA Perak 2018

Seminar IGEM di KLCC 

taman tema Perak
Lawatan ke MAPS bersama sekupu-kupu 

chalet atok dolah
Family day di Chalet Atok Dollah Kampar

Hari Anugerah Sekolah Agama Abang Haikal

tempat menarik Penang
Design Village Batu Kawan

sunat kanak-kanak
Majlis berkhatan dan akikah (sepupu)

panduan bersunat
Sejurus sebelum khatan

taman tema Perak
MAPS sekali lagi bawa Adik tersayangg

tempat menarik Perak
Aktiviti kelab sukan company di Lost World of Tambun

dinner tema retro
Company Dinner Event di Casuarina Meru Perak


Dapatkan perlindungan dari Prudential BSN Takaful
siti.sharini@gmail.com
012-2961984 / 012-7645998
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MARI BELAJAR BAHASA JEPUN DI IPOH

Salam semua.. Tahun ini ada beberapa cabaran baru yang saya sahut. Antaranya ialah dengan mula mengajar Bahasa Jepun setelah sek...