Ahad, 4 Julai 2021

ULASAN BUKU - ANXIETY (KERESAHAN)

ASSALAMUALAIKUM.

Apa khabar semua? Diharapkan semua dalam keadaan sihat dan baik-baik sahaja. Tak dinafikan dalam keadaan kita masih berusahan melawan pandemik, pelbagai ujian yang menimpa. Pastiya lain orang lain ujiannya. 

Kadar jangkitan masih dalam tahap yang tinggi walaupun PKP 3.0 sudah sampai ke penghujungnya. Lebih membimbangkan adalah kadar kematian setiap hari yang turut meningkat. 

Dalam masa yang sama, kita masih terkurung dan ramai yang hilang punca pendapatan. Saya pun hari ni pertama kali menjejakkan kaki ke Aeon setelah sekian lama tak berkunjug. Sedih melihat banyak outlet yang telah tutup sepenuhnya, mungkin dah tak boleh nak roll over. 

Dalam berita dan media sosial pula semakin banyak berita/cerita tentang rakyat yang kemurungan, kesusahan, malah ada yang mengambil jalan membunuh diri akibat tekanan. Sungguh sedih dan terganggu kadang tu bila tengok berita yang menyedihkan sebegini. 

Jomlah kita semua tengok apa yang boleh kita bantu, apa yang boleh kita sumbangkan dalam membantu mana yang patut. tanyalah khabar jiran tetangga, adik-beradik. Mana tau ada yang memerlukan bantuan. Hulurkanlah mana yang boleh. Sebaliknya jika anda memerlukan bantuan, cubalah reach out dan cari sokongan yang boleh membantu ya. Saya doakan dipermudahkan urusan buat semua.

Baru-baru ini saya ada membaca buku bertajuk Anxiety. Tajuknya panjang lagi, tapi dah tak jumpa pula. Secara asas, buku tersebut berkongsi tentang Anxiety dari perspektif seorang anak remaja yang mengalami masalah Anxiety sejak kecil.

Penulis juga berkongsi tentang langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengurangkan atau mengawal masalah Anxiety dengan baik. Antaranya adalah dengan mengakui (acknowledge) bahawa kerisauan itu adalah normal. Bila kita sedar bawa diri kita dalam keadaan diambang keresahan, lebih mudah untuk mengamalkan langkah untuk bertenang seperti teknik pernafasan dan sebagainya. 

Bagi saya buku ini amat bagus untuk ibu-bapa yang mempunyai anak yang mudah risau. Malah panduan yang baik untuk ibu-bapa yang selalu dilanda masalah Anxiety juga. Cubalah membaca dan menambah ilmu pengetahuan tentang keresahan ya. Mana tau boleh dijadikan panduan dan membantu kita menjalani kehidupan sehari-hari dengan lebih tenang inshAllah.

Baiklah sampai setakat ini saja. Jaga kesihatan dan keselamatan semua ya.

Salam sayang, 
Kak Nini.




Selasa, 6 April 2021

'BUKA PUASA ALA KAMPUNG' DI THE HAVEN

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera semua,

Lama kita tak bersua kan? Setahun lebih dah kita dalam tempoh pandemik Covid-19, pejam celik pejam celik, Ramadhan pun hampir menjelma lagi. Alhamdulillah atas nikmat usia yang diberi. Semoga kita semua dapat menjalani Ramadhan kali ini dengan lebih bermakna, dan menjadikan diri kita dan keluarga ke arah yang lebih baik dari sebelumnya, InshaAllah amin.


Jadi bersempena dengan ketibaan Ramadhan tahun 2021 ini, suka saya ingin kongsikan tentang pakej berbuka puasa yang disediakan oleh The Haven Resorts Ipoh. Sesuai sangat untuk warga Perak yang dah lama tak dapat ber'holiday' akibat PKP. Malah mungkin ada juga yang dah lama tak balik kampung yang berada di luar Perak. Mestikan rindukan keluarga, suasana kampung dan paling penting rindu dengan masakan mak di kampung kan?

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Banyaknya lauk, Abang Haris pun confuse nak makan mana satu ni..

Maka bertepatanlah tema buffet berbuka puasa 2021 oleh The Haven yakni 'Buka Puasa Ala Kampung'. Bolehlah kita mengubat sedikit kerinduan pada kampung halaman harapnya ya =)

'Gourmet' Ramadhan Istimewa

The Haven menyajikan lebih daripada 50 citarasa sajian berbuka puasa yang disediakan khas oleh ketua tukang masak "Chef Shamsul" nama diberi, dan dibantu oleh sepasukan tukang masak terlatih yang hebat belaka. Antara masakan warisan kampung yang diketengahkan oleh team mereka adalah Gulai Ikan Masin, Udang Sambal Petai, Sotong Tumis Saderi, Ayam Masak Merah, Daging Panggang Air Asam, Kambing Peratal, Nangka Muda Masak Lemak, Nasi Hujan Panas, Nasi Mandy, Bubur Lambuk, Bubur Pulut Hitam dan banyak lagi menu lain yang enak belaka. 

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Tauhu Goreng Sambal

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Ikan Masak Asam Pedas

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Sotong Tumis Saderi

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Ayam Masak Kurma


The Haven Ramadhan Buffet 2021
Aneka Juadah Berbuka


The Haven Ramadhan Buffet 2021
Aneka Kerabu

Pilihan menu lauk-pauk akan berubah setiap hari tau, boleh jadi 'surprise' gitew. Selain itu, disediakan juga pelbagai gerai juadah istimewa seperti Gerai Makanan Arab, Gerai Sup, Gerai Mee, Gerai Bakar (ikan, ayam, daging) dan Gerai Gorengan. Saya paling ingat Gerai Laksa! Hidangan utama saja ada lebih 25 jenis tau. 

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Desserts sedapnya semua!!!!

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Kalau tengok masa tengah puasa ni.. agaknya hilang sikit pahala puasa ni hehe

Dan yang paling saya rambang mata waktu di sana adalah di bahagian appetizers dan desserts lah! Ada lebih 30 jenis semuanya, memang taktau nak pilih nak makan yang mana satu ya. 

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Itik Salai Masak Lemak Cili Padi



Walaupun menu berubah setiap hari, namun ada juga sajian wajib yang dihidangkan setiap hari iaitu Itik Salai Masak Lemak Cili Padi dan Sup Gearbox. Ha, kalau anda berpeluang berbuka di sini, wajib cuba try test rasa 2 menu ni tau. Nama pun sajian wajib kan he he he..

The Haven Ramadhan Buffet 2021
Sup Gearbox


Dalam menjamu selera, aspek kesihatan dan kesegaran bahan mentah juga amat dititikberatkan ya. Hanya bahan yang segar dan berkhasiat yang digunakan dalam masakan kesemua juadah. Tanpa perasa tiruan, tanpa MSG ya. NO. NO. NO. 

Suasana

The Haven Ramadhan Buffet 2021
The Cuisines

Restoran yang diberi nama The Cuisines letaknya di tepi tasik yang tenang dan dikelilingi oleh kehijauan dan kedamaian hutan hujan semulajadi. Berlatarbelakangkan gunung batu kapur yang berusia 280 juta tahun yang berdiri megah adalah menjadi ikon kemegahan The Haven. Tambahan waktu bulan penuh, memang cantik sungguh pemandangan di sana ya, persis di dalam sinematografi filem.



The Haven Ramadhan Buffet 2021
Suasana di bahagian luar di tepi tasik

The Haven Resorts Ipoh
Cantik kan? @The Haven Resorts Ipoh



Sajian buffet The Haven boleh dinikmati oleh anda semua bermula Jumaat 16 April sehinggan Sabtu 8 Mei 2021. Nikmati hidangan istimewa ini dengan harga seperti di dalam gambar di bawah ya. Jika membuat tempahan awal sebagai 'early bird' pula berpeluang menikmati potongan sebanyak 20%!

Sahur dan Berbuka Disertakan Dengan Tempahan Penginapan


Lebih menarik dan berbaloi-baloi lagi, jika anda memilih untuk menginap di The Haven dalam bulan Ramadhan ini, juadah berbuka dan sahur adalah disertakan secara percuma! Malah anda boleh menunaikan solat terawih di dewan solat yang disediakan bersama ahli keluarga dan diimamkan oleh Imam yang bertauliah. Bolehlah menjalani ibadah puasa, ifthar, terawih dan sahur dengan tenang dan aman.

The Haven All Suite Resort, Ipoh

The Haven adalah merupakan destinasi pelancongan eko dengan taraf piawaian antarabangsa 5 bintang. Selain menawarkan penginapan yang selesa, perkhidmatan dan makanan yang terbaik dan sesuai buat semua lapisan masyarakat. 

Rugi kot kalau tak pergi ni. Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia pun dah bagi pengiktirafan 5 bintang ni. Rating dalam TripAdvisor pun sangat sangatlah lah baik. Dah 5 tahun berturut-turut leading. Pernah menggondol 58 anugerah tempatan dan antarabangsa termasuk anugerah "Restoran Mewah Dunia - Malaysia", menjadikan The Haven ni resort yang wajib anda lawati.

Untuk tempahan/ maklumat lanjut, bolehlah hubungi:
05-540 0000
sales@thehavenipoh.com


Tempahan terhad tau. Jadi apa tunggu lagi? Jom tempah sekarang!


Sabtu, 30 Januari 2021

URUS CASHFLOW DENGAN BIJAK

Assalamualaikum,

Hari ini saya nak kongsikan sedikit berkenaan pengurusan kewangan 'cash flow'. Baru-baru ini saya ada beli workbook Cashflow EDIT daripada senior saya semasa di Jepun dulu, kak Naff. Boleh follow IG beliau, content yang baik dan menarik.

Sumber: IG


Kenapa? Sebab azam saya tahun ni adalah untuk betul betul kurangkan hutang, buat simpanan kecemasan. Seterusnya fokus pada pelaburan untuk pengajian anak-anak, menunaikan haji, bantu keluarga dan adik-beradik. Merancang untuk menunaikan impian yang lebih membawa makna dalam kehidupan dan sebagai bekalan di sana nanti inshaAllah.

Umur pun dah semakin meningkat. Sedar tak sedar dah dekat 40 dah. Bila fikirkan balik rasa macam menyesal tak mula menyimpan dan melabur betul-betul dari awal memasuki alam perkerjaan. Sedangkan dulu saya banyak je membaca buku-buku pengurusan kewangan. Tapi tulah, ilmu tanpa amal maka kuranglah ertinya.

Walaupun bagi usia saya, waktu paling baik untuk melabur adalah 15 tahun dahulu, perkara yang lepas usah dikenang. Masa yang kedua terbaik adalah SEKARANG. InshaAllah mudah-mudahan usaha dengan niat yang baik akan diberkatiNya. 

Maka saya mahu mengambil kesempatan ini untuk menyeru saudara-saudari untuk sama-sama mencari dan mengamalkan ilmu pengurusan kewangan yang baik terutama bagi yang bekerja tetap mahupun bekerja sendiri. Memanglah duit bukan segalanya, tapi bukankah lebih baik jika kita boleh berdikari tanpa perlu meminta bantuan sekiranya kita mampu.

Namun dalam kegawatan akibat pandemik ni, saya faham ramai sangat yang terkesan dari segi ekonomi keluarga. Sekiranya saudara-saudari berjaya mendapatkan tangguhan pinjaman, ataupun mengeluarkan simpanan KWSP melalui iSinar, uruslah sebaiknya. 

Bagi yang masih bekerja dan punya pendapatan tetap pula, tanya tanyalah khabar adik-beradik, jiran tetangga, rakan-rakan. Mana tahu ada yang memerlukan. Ada sesetengah yang menderita dalam diam tanpa siapa pun tahu. Marilah sama-sama kita bantu.

Saya faham sangat bagaimana perasaannya, walaupun menghadapi kesusahan tapi tak terkeluar dari mulut untuk bersuara. Terkadang ia memerlukan perasaan cakna dan empati yang tinggi dari orang sekeliling. Bantu-membantulah. InshaAllah. 



Jumaat, 29 Januari 2021

#DAHSETEL

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua,

Harga minyak petrol 30 Januari - 5 Febuari 2021


Hari ini saya nak kongsikan tentang aplikasi #Setel. Ia ada aplikasi untuk memudahkan urusan pembayaran ketika mengisi minyak di stesen minyak Petronas. Anda hanya perlu muat turun aplikasi Setel, daftar sebagai pengguna, masukkan maklumat bank anda, top up. Seterusnya bolehlah bayar guna apps sahaja nanti, tanpa perlu ke kaunter atau swipe kad bayaran anda di panel pam.

Saya baru guna aplikasi ini dalam 2 bulan. Jujur saya katakan, memang sangat memudahkan urusan. Terutama buat ibu bapa yang mempunyai anak kecil, anda tak perlu bawa anak ke kaunter atau tinggalkan mereka di kereta untuk buat pembayaran. Boleh bayar terus dari dalam kereta je! Lebih selamat, bukan? Lagipun di saat Covid-19 masih tak surut ni, adalah lebih baik untuk mengurangkan contact sebaik mungkin kan.

Anda juga boleh memasukkan maklumat dan link kan keahlian kad Mesra anda ke dalam aplikasi Setel. Tak perlu bawa kad fizikal lagi. Dan point mata ganjaran anda akan ditambah secara automatik! Kad Mesra saya sendiri dah rosak sebab saya gunakan untuk mencungkil pintu yang rosak =P Kadang-kadang lupa bawa. Kadang-kadang adik cashier swipe laju-laju, point tak masuk pun -_-; Jadi guna aplikasi Setel, senang kan?

Selain daripada tu, boleh tengok rekod pembelian petrol, cek harga petrol semasa, terima penyata bulanan dan semak lokasi stesen minyak terdekat. Best kan? Boleh membantu mengurus budget dengan berkesan tau. Contohnya setiap kali gaji, top up siap2 mengikut budget bulanan penggunaan petrol anda. Jadi tak adalah masalah kut terbabas guna duit ke lain, nak isi minyak dah susah pulak nanti.

Apa pun, bergantung kepada keselesaan masing-masing ya. Bagi saya, baguslah aplikasi ni. Anda boleh cek di laman web rasmi Setel nanti ya untuk maklumat lebih lanjut. Jika nak download dan sudi guna kod saya ni https://www.setel.my/ref/beufr, terima kasih banyak. Kita untung sama k=)


KAK SITI EJEN UNIT TRUST ANDA=)

Selasa, 19 Januari 2021

URUS KEWANGAN DENGAN BIJAK

Assalamualaikum. 

Lama sungguh tidak menulis di blog ini ya. Kali terakhir pada bulan Mac 2020, bersempena permulaan penularan wabak Covid-19 tempoh hari.

Dan nampaknya, keadaan wabak masih belum pulih malah semakin menaik nampaknya.

Marilah kita semua sama-sama mengamalkan langkah-langkah keselamatan dan mengikut SOP yang telah ditetapkan pihak berwajib.

Tambahan pula dengan perlaksanaan PKP/PKPB di tempat-tempat terpilih, turut memberi kesan kepada ekonomi setempat dan keluarga.

Syukur juga ada insentif dan pelepasan pengeluaran KWSP yang diisytiharkan kerajaan, sedikit sebanyak mungkin boleh membantu mereka yang terkesan. Marilah sama-sama membantu keluarga, saudara atau jiran yang mungkin memerlukan bantuan.

Dengan kesempatan ini saya menyeru supaya kita semua uruslah kewangan dengan bijak. Kepada yang mengeluarkan wang dari akaun KWSP, ingatlah itu adalah duit persaraan kita. Uruskanlah sebaiknya. Elakkan kepada penggunaan benda yang kurang perlu atau yang boleh ditangguh.

Namun, saya faham juga mungkin ada juga yang mengambil kesempatan ini untuk berbelanja lebih sedikit bagi menggembirakan hati keluarga dan anak-anak. Terpulanglah. Semoga dipermudahkan dan baik-baik saja buat semua.

Jika boleh teruskan menyimpan atau melabur untuk hari tua, pendidikan anak dan untuk impian kita yang penting seperti menunaikan haji, membeli rumah dan sebagainya.

Simpan atau laburlah di tempat yang boleh mendatangkan pulangan yang baik dan kalis inflasi. Boleh saja kita menyimpan di dalam platform yang disediakan kerajaan seperti ASB, Tabung Haji, SSPN dan sebagainya. 

Sebagai tambahan, boleh juga melabur di dalam unit trust untuk pelaburan jangkan panjang dan keuntungan yang lebih tinggi (high risk, high return). Yang penting mesti tau financial goal kita. Barulah kita boleh melaksanakan pelaburan dengan lebih berstruktur. 

Cukuplah setakat ini dahulu. Sebagai maklumat tambahan, kelas bahasa Jepun kami masih lagi beroperasi. Namun fokus operasi sekarang adalah melalui online. Boleh hubungi kami untuk maklumat lebih lanjut ya. 

Terima kasih kerana sudi membaca :)


YOUR PUBLIC MUTUAL UNIT TRUST CONSULTANT,
KAK SITI









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MARI BELAJAR BAHASA JEPUN DI IPOH

Salam semua.. Tahun ini ada beberapa cabaran baru yang saya sahut. Antaranya ialah dengan mula mengajar Bahasa Jepun setelah sek...