Nasi dagang saya tak menjadi T__________________T
Agak keraih hinggakan lenguh rahang mengunyahnya T___________T
Haikal panggil nasi kicap keras T_______________T
Beginilah rupanya masa baru-baru nak kukus. Tapi nasi dagang yang saya makan kat Terengganu bukan macam ni tau. Tu yang saya tak konfiden nak masak ni. |
Bila beras dah kembang sikit, berlaku lah upacara penggaulan dengan pre-mixed santan, hirisan bawang, halia, halba, gula dan garam. |
Inilah pengalaman pertama saya buat nasi dagang sendiri tanpa mama disisi haha. Sebenarnya kan, saya tak masukkan susu seperti yang diarahkan oleh Mak Cik Faiza. Saya ikut cakap mama, cuma masuk santan saja. Mungkin tak cukup santan. Mungkin juga Mak Cik Faiza murka dengan saya, maka tak menjadi nasi dagang saya hehe. Mungkin juga saya kurang selawat dan tawakkal, asik risau nasi tak jadi. Lalu Allah menurut sangkaan hambanya. Sebab tu lah kita ni kena positif sentiasa. Negatif akan menarik negatif jua adanya. (Bercanggah dengan teori electron ni hehehe)
Maka saya telah berjanji dengan mama, balik kampung next time nak buat sesi eksperimen lagi. Abang Veder pun dah kedengaran request nasi dagang lagi.. saya dengar sayup-sayup di telinga hahaha..
pernah sekali buat nasi dagang.. memang leceh.. memang salute kat siti sebab berani buat sendiri.. hehehe
BalasPadamHihi... nasi kicap pandai aje dia nak panggil sebarang - mungkin sebab warna coklat dia yg menyerlah lebih. Kalau yg biasa putih lebih banyak dari coklat dia kan... Kakak rasa bukan kerana tak bubuh susu tapi memang beras dia jenis yg keras. Still boleh dimakan oklah tu... lauk pulak sedap tak ada masalah..
BalasPadamtak pe lahh keras sikit. asalkan boleh makan :)
BalasPadamMakcik Faiza murka la tu...hihihi...
BalasPadamxpela...pestime...lain kali dh tau dh mn silap dia
kira menjadi tu first try dah almost perfect!
BalasPadamtak ape Cik Siti nanti boleh try lagi heheh.. ni mak ayah CT sukalah tapi CT kenot go sangat. even dulu duduk trengganu for few years tapi takleh pi kat tekak ni..
BalasPadam